maanantai 9. marraskuuta 2015

rypyttäjämestari


Katsokaas näitä. Kuusivuotiaan leipomat karjalanpiirakat. Kun kaksi- ja puolivuotiaana aloittaa, on nyt kuusivuotiaana jo mestarirypytäjän tasoa. Riittää, kun keitän puuron ja kaulin taikinan. Lapset hoisivat loput. Nyt on  kai sitten joulukausi virallisesti avattu. Eilen nimittäin paistettiin näiden karjalanpiirakoiden lisäksi joulupipareita ja torttuja isänpäivän kahvipöytään.. Neiti soitti lauantai iltana papalle ja tilasi pienen joulukuusen. Eilen hän sen sai ja koristeli samantien omaan huoneeseensa. Muuten ei sentään vielä olla laitettu joulua. Lahjat olen kyllä jo lähes kaikki ostanut. Lahjoista puheenollen. Tässä kohtaa onkin hyvä muistuttaa fb:kin Jouluapua keräyksestä, jossa autetaan vähänvaraisia / vastoinkäymisiä kokeneita perheitä ympäri Suomen ja Joulupuukeräyskin on pian. Ihan pienikin apu voi olla jollekin todella iso ♥ Jouluapua keräyksessä on mahdollista lahjoittaa itselle tarpeetonta vaatetta ja tavaraa sitä tarvitseville. Eli käytettykin käy.
Paltaanpa piirakoihin. Moni varmasti pitää karjalanpiirakoiden leipomista työläänä juttuna, mutta ihan oikeasti sitä se ei ole. Vähän aikaa vievää kylläkin. Keitin riisipuuron illalla valmiiksi ja eilen paisteltiin litran puurosta piirakoita noin tunti. Nämä ovat savustetun lohen ja suklaan lisäksi sellaisia juttuja, mitä ilman ei joulua tule. Ja maistuivatpa piirakat eilen oikein mainiosti karjalanpaistinkin kaverina. Ohje on peräisin jommasta kummasta mummolastani.

Karjalanpiirakat

puuro:

2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 litra maitoa
suolaa

kuori:

2 dl vettä
2 tl suolaa

- sekoita keskenään
- lisää jauhot ja voi

3½ dl ruisjauhoja
1½-2 dl vehnäjauhoja
25 g voita 

300'c

"Öpö" lasten uusin serkku kävi isänpäiväkahvilla. Niin pieni ja niin suloinen ♥ ja niin rakas jo nyt! Perjantai käytiin katsomassa vauvaa ja sylkytettiin häntä lasten kanssa kilpaa. Keskiveli 2,5 v. (minionseista meidän lapset keksivät tämän nimen) esitteli meille, että sisko on tullut kylään ja lähtiessä kun kysyin, jos otetaankin vauva meille lainaa huikkasi vain heieii :D On meillä aikamoinen serkusparvi! 8, 6, 4, 2 vuotta ja pienin tänään viikon. 


Mukavaa marraskuun toista viikkoa! 

10 kommenttia:

 1. Kylläpä on melkoisen taitava pieni piirakanrypyttäjä! Karjalaisten sukujuurieni myötä taito on tähänkin tupaan tullut, liian harvoin vaan tulee piirakoita tehtyä. Miksi ihmeessä sen mieltääkin niin työlääksi hommaksi vaikka eihän se loppujen lopuksi sitä edes ole. Tuore karjalanpiirakka on kyllä vertaansa vailla! Oikein vesi nousi kielelle näitä kuvia katsellessa. Ihanat piirakkatalkoot teillä ollut. Mukavaa viikkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karjalasta se on meillekin tullut. Sekä mummoni että mummini ovat näitä paistaneet ja nyt yritän tartuttaa perinteen meidän lapsiin. Miehen puolella taas ei ole piirakanpaistajia.

   Poista
 2. Pitääpäs tehdä porukalla itsekin, jospa tuo meidän taaperokin sitten oppisi noin hyväksi rypyttäjäksi :) Kiitos inspiraatiosta ja ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjoitus tekee mestarin :) Nyt muutaman vuoden neiti on tehnyt jo tosi hyvää jälkeä. Ja vuosi vuodelta vaan tulee taitavammaksi. Kokeilkaa ihmeessä!

   Poista
 3. Viime jouluksi leivottiin meilläkin karjalanpiirakoita, kunnollisia kun on niin vaikea löytää täältä keskisuomesta. Tai ainakaan sellaisia jotka Pohjois-Karjalasta kotoisin olevana kelpuutan ;D Esikoinen oli silloin vähän alle 4-vuotias, mutta osasi jo rypyttää hienosti. Täytyy ottaa tänä vuonna uudelleen, että (omakin) taito harjaantuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnollisia -totta :) Kaupan piirakat ovat ihan eri asia.

   Poista
 4. Onpa taitavia leipureita. Sulla ihana hyvän fiiliksen blogi ja kaunis koti :)

  VastaaPoista
 5. On totisesti hienot rypytykset! Ja niin herkullisen näköiset piirakat, että vesi herahti kielelle. Täytyy taas leipoa niitä, nams.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpöiset omatekemät riipakat, voi nam! Häviävät kyllä hetkessä parempiin suihin. Muistelin, että teilläkin on sukua täällä päin.

   Poista

Kiitos kivasta viestistäsi ♥