sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Mitähän tänään syötäs?


Mitähän sitä taas tänään syötäisiin? Kysymys, joka meillä kuullaan lähes joka päivä ja joka kauppareissu. Arjessa pyörii ne samat iänikuiset pastat, keitot ja risotot. Viikonloppuina näin talviaikaan tehdään aika usein jotain liharuokaa. Niin tänäänkin. K-ruokalehdestä bongattu pippurinen lihakastike ja muusi. Meille lihan kanssa h i e m a n tarkoille luvattu alle 30 min valmistusaika ei tosin riitä ja lihasuikaleet ovat hautuneet uunissa nyt toista tuntia. Lihan pitää mureta jo haarukkaa näyttämällä. 

Mitä teillä syödään? Voitaskohan me tehdä joku reseptien ja vinkkien vaihto postaus? Jaettaisiin omat parhaat arkiruokavinkit ja saataisiin kaikki uusia kokeiluun? Haaveilen Vappu Pimiän reseptikirjoista ja nyt ne on ehkä pakko ostaa. Ja aloittaa reseptien testaus ihan alusta, ilman ennakkoluuloja. Sen verran hankalaa on ruokien keksiminen. Herkkujen ja jälkkärien kokeilussa sen sijaan tartun helposti uusiin juttuihin. Miehen veljen vaimon kanssa leivotaan kilpaa lasten synttäreille ja vaihdellaan parhaat reseptit. Viikolla ruokakaupasta mukaan tarttui uusin k-ruokalehti ja heti löydettiin pojan kanssa pari kokeiltavaa juttua. Herkkuja nekin. Smoothiekakku ja eilen jälkkärinä ollut jättikeksi. Perjantaina huomasin ekan kerran, että enää ei tehnyt mieli suklaata. Kaksi viikkoa siihen meni, että pääsi irti sokerikoukusta ja jatkuvasta makeannälästä. Raakasuklaa korvaa hyvin suklaapatukat eikä sitä tarvitse hotkia kerralla niinkuin tavan suklaata. Eikä siitä tule äklö olo.



No jättikeksi ei ollut sokeriton, rasvaton eikä kevyt, eikä se olekaan se juttu. Kaikkea syödään ja herkutellaan, kohtuudella, mutta joulusta jäänyt jatkuva herkuttelu piti saada kuriin. Pannukeksi tehtiin valurautapannulle ja paistettiin siinä (ilman puista kahvaa, jos sellainen sattuu pannussa olemaan, niinkuin meillä). Olin hieman liian hätäinen, enkä antanut pannun riittävästi jäähtyä ennen suklaan ja kuivien aineiden lisäystä. Suklaa suli joukkoon, mutta ei se makuun vaikuttanut. Ulkonäköön kyllä.

Pannukeksi

75 g voita
1½ dl sokeria
1 muna
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
100 g Pirkka tummasuklaahippuja
1 dl ( 50g) pekaanipähkinöitä


  • 1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.Sulata rasva valurautapannulla tai sellaisessa pannussa,
    jonka voi laittaa uuniin.
  • 2. Siirrä pannu levyltä ja sekoita joukkoon sokeri.
    Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää kananmuna.
  • 3. Rouhi pähkinät veitsellä karkeaksi rouheeksi.
    Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne pannulle.
    Sekoita taikina tasaiseksi ja painele pannun pohjalle.
  • 4. Nosta pannu uuniin ja paista keksiä 25-30 minuuttia
    hieman keskitasoa alempana.
    Tarjoa lämmin keksi esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.


Suloista sunnuntaita! 

Me syödään tänään taas iltapalaa siskon ja kahden pienimmän serkun kanssa, kuten monena sunnuntaina ennenkin. Isot pojat pääsevät uimaan. 

4 kommenttia:

  1. Heippa! Mä tein samasta K-ruokalehdestä niitä bataatteja fetajuuston kanssa ja vohveleita wasabituorejuustolla ja katkaravuilla. Jälkimmäinen oli tosi hyvää ja sain taikinaan ängettyä jääkaapissa möllöttävän kermaviilin. Suosin kuiten perinteisiä ruokia, kuten patoja ja justiin noita mainitsemiasi keittoja. Onneksi nykyään on ilmaisiakin ruokalehtiä, kunhan vaan jaksais tehä uusia juttuja :)

    VastaaPoista
  2. Arkiruokailu on kyllä aina murheenkryyni meillä mutta vaihtelua niihin me ollaan saatu esim. itsetehdyillä pinaattiletuilla, munakkailla ja laatikko/pataruuilla, esim. jauheliha-viipaleperunalaatikoilla tai makkarapadoilla. Nämä kaikki ovat yllättävän helppoja ja halpoja ja ruokaisia :) hernekeittoonkin saa kivaa twistiä (ihanan vaalean vihreän värin) kun siihen soseuttaa pakasteherneitä! Meillä kala jää myös välillä unholaan, joten ihan kalalla saadaan myös vaihtelua :)

    VastaaPoista
  3. Itsellä ainakin parhaat reseptit ovat ystäviltä saatuja. Ne voi tietysti alunperin olla jostain lehdestä tai kirjasta, mutta ovat kenties vuosien saatossa muuntuneet hieman alkuperäisestä. Blogeissa "ongelmana" on usein semmoinen pieni hienostelu, että arkiruoatkin vaikuttavat joskus tosi "hienoilta" tai ainakin työläiltä. Tai ehkä jotkut käyttävätkin paljon aikaa ruoan suunnitteluun, tekoon ja kattaukseen, mutta kiva olisi jos voisi jakaa juurikin sellaisia helppoja, nopeita ja konstailemattomia arkiruokareseptejä.

    VastaaPoista
  4. Juuri tänään haaveilin pannukeksin tekemisestä, mutta homma kariutui valurautapannun puutteeseen. Ehkä änkeän itseni kylään jonnekin, jossa voi lainata pannua ja syödä lopputuleman yhdessä. :D

    VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistäsi ♥