sunnuntai 10. tammikuuta 2016

pukeutumiskysymysVoi miten ihanat ilmat meillä onkaan ollut! Lunta, pakkasta ja upea auringonpaiste. Tykkään ♥ Tänään käveltiin jäälle ihmettelemään saareen jäätietä pitkin ajavia autoja ja ihastelemaan kaunista päivää. Jäälle olisi ollut mainio luistella, jos olisi ollut luistimet mukana ja hieman vähemmän pakkasta. Lapset tekivät lumienkeleitä ja liikkeellä kun pysyi, tuli melkein kuuma. Olen sitä mieltä, että pakkanen on pukeutumiskysymys. Kerrospukeutuminen! Lampsin töihin huoletta toppahousuissa ja pipo päässä. Vaihdan farkut sitten vasta töissä. Hyllyn päältä löytyy aina villatakki. Eipähän palella. Joskus lapsena ulkoiltiin lapissa -40'C pakkasessa. Silloin meillä tuskin oli merinovillakerrastoja kuten lapsilla nyt. On aluspaitaa, pöksyä, paksumpaa villahousua ja -takkia, villasukkia ja villasukkista niin, että siitä ulkoilu ei ainakaan jää kiinni. Ihmettelin ääneen perjantaina eskarilaista hakiessani, että he eivät olleet ulkona. Mittari näytti normaalia talvikeliä, -22'c ja natinasta päätellen edes pieni happihyppely ei olisi ollut pahasta. Jäätiin sitten omalle pihalle koko porukka ja testattiin ylen sivuilta löytämäni pakkastemppu. Voit kurkata sen tästä. Punainen valo vilahti on uusi suosikki ulkoleikki. Ulkoileeko teidän muiden lapset päiväkodissa näillä keleillä (vanhassa olivat kelillä kuin kelillä)? Pienet eivät toki pysy lämpiminä, se on ihan selvä. Mutta isot? Koululaiset olivat kuulemma oikein sännänneet ulos vaikka pakkasta oli torstaina täälläkin paljon.
Huomiseksi pakataan koululaiselle luistimet ja lähdetään taas toppavermeissä töihin. Autoja jouduttiin miehen kanssa kyllä vaihtamaan, omani kun jäätyi muutama talvi sitten kaupunkiin. Pelaan varmanpäälle ja hyppään mielelläni lämpöiseen autoon. Oma villakerrasto on edelleen ostamatta. Ehkä tilanne pitää korjata palkkapäivänä ja villasukkahousut etsiä ennen perjantain työmatkaa Helsinkiin. Mukavaa pakkasviikkoa!


16 kommenttia:

 1. Samaa mieltä �� Ensin ajattelin että H paleltuu ja vietettiin pari päivää sisällä, ainakin myö H : n kanssa. Päätin kuitenkin lopulta että ulos mennään. H : lla villahaalari, ohut toppa ja untuvapussi. Pakkasta - 28, vaunuissa + 10 ja H : lla enempi hiki kuin kylmä ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuumakalle ❤ vaunuissa on yllättävänki lämmin. Mitattiin kans joskus.

   Poista
 2. En yleensä kommentoi, mutta nyt sen teen. Meidän lapset eivät ole enää pk ikäisiä, mutta sitä ollessaan ulkoilivat ainakin happihyppelyn verran säällä kuin säällä. Itse pk:ssa työskentelevänä otan asiaan kantaa sen verran, että me pyrimme ulkoilemaan säällä kuin säällä. Valitettavasti vain kaikilta lapsilta ei löydy riittävää varustusta pakkasilla tai sateella ulkoiluun, pyynnöistä huolimatta. Pk:ssa ei kuitenkaan ole tarkoitus sairastuttaa ketään.

  Ulkoilun riemua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit! Totta varmasti tuo lasten erilainen varustelu. Olenkin lahjoittanut meillä pieniksi jääneitä välivaatteita, saappaita ja rukkasia päikyn varavaatteiksi.

   Poista
 3. Pukeutumis kysymys. Kyllä ja ei :) Itsellä salpautuu hengitys reilussa parinkympin pakkasessa. Muuten kyllä saa itsensä lämpimäksi ja lapset. Isoimmat pakkaslukemat millä ollaan ulkoiltu, on -27, kaksi vuotiaan kera, jolla kyllä ekana paleltuu posket.
  Päiväkotimaailmasta pakko todeta että sielläkin kaksi piippuinen juttu. Osa lapsista ei ole varustautunut tarpeeksi lämpimin vaatetuksin. Saattaa olla myös käytännön kysymys: Aika paljon menee aikaa pukemiseen ja riisumiseen. Sitten on asennekysymyksiä jne. ;) Mutta kyllä soisin isoille päiväkotilaisille ulkoiluhetken aika kovillakin pakkasilla, kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Molemmilla lapsilla on herkät posket ja huivi onkin nykyään vakiovaruste kummallakin. Päikyssä kuulin, että osa vanhemmista on "kieltänyt" pakkasella ulkoilun. Siis häh? En odota tuntitolkulla ulkoilua, mutta just se happihyppely :) Yhden äidin kanssa mietittiin, että eikös tuossa vaaterumpassa saa mukavasti päivääkin kulumaan. Ja isothan pukee jo itse. Helppo tietysti näin ei päikkytätinä täällä huudella.

   Poista
 4. neidin päiväkodissa ja eskarissa kyllä tunnutaan jättävän ulkoilut väliin milloin miksikin, tuulee tai on pakkasta, tai pieni tihkusade. Turhaan sitten sinne varustaa, kun eivät edes käytä. Sadetakki on ollut turhan panttina kaikki nämä vuodet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi höh! Kuulostaa tuolta Miran mainitsemalta asenneongelmalta. Lapsethan rakastaa kuraleikkejä ja vesilätäköitä! Monesti olen törmännyt myös pahoitteluun että lapsen vaatteet ovat likaiset. Nehän on lasten työvaatteet ja tehty juuri sitä varten että saa vapaasti touhuta ja olla.

   Poista
 5. Ulkoilun pakkasrajat taitaa muuttua sitä mukaa mitä pohjoisemmaksi tai idemmäksi mennään ;) Lasten päiväkodissa isot (ja meidän 3-vee) kävivät viime viikon torstaina happihyppelyllä, vaikka pakkasta oli -27. Mutta silloin pitääkin olla kunnolla villavaatetta yms, joita ei välttämättä kaikilla lapsilla ole.. Olen kotoisin Itä-Suomesta ja lapsena ulkoiltiin aina, vaikkei meillä ihan -40 C koskaan ollutkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mekin ollaan ulkoiltu aina :) Tuntuu että pakkasrajat ovat ihan päikky kohtaisia. Koululaiset olivat luistelleet tänään -15'c. Ehkä nämä muutamat leudot talvet ovat saaneet meidät suomalaiset viluisiksi.

   Poista
 6. Ihan totta! Etenkin tuo kerrospukeutuminen ja varsinkin lapsilla. Pienemmällä -1v.- on useampikin villakerros, mutta ulkoilut nyt jäänyt vähiin, kun ainakin kasvot jäätyvät vaikka muuten jonkin aikaa tarkenisikin. Eskarilaisella myös villainen alusasu ja välihaalari, sukat ym, tarkenee niillä kyllä hyvin. Aamuisin odotellaan bussia - yhtenäkin aamuna bussi oli jäätynyt ja vara-auto lähetetty matkaan,jolloin odoteltiin melkein 30 min ylimääräistä- ja tarvitsee tarjeta vaikka eskarissa ei sitten välttämättä ulos mentäisikään. Ja minulla myös töistä kokemusta, että kaikilla lapsilla ei pukemisasiat ole tällä mallilla, osalla valitettvasti aika kaukana siitä vaikka vaatteita päiväkotiin pyydettäisiinkin. Itselläkään ei ole mitkään isot tulot, varsinkaan näin hoitovapaalla, mutta pidän kyllä huolen, että ulkovaatetus on kunnossa. Lapset saa kyllä puettua hyvin aika pienelläkin rahalla, meilläkin lähestulkoon kaikki ostettu kierrättämällä ja silti lapsilla on siistit ja lämpimät vaatteet. Sen soisi jokaiselle lapselle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Mekin kierrätetään paljon ja siskon lapset ovat sopivasti pienempiä kuin meidän, niin saavat vaatteista, luistimista ym. lähtien kaiken. Villahaalarit menevät onneksi monella lapsella :) Omista sitten tingitään, kun on tarvis ja niitäkin paljon kierrätän. Myyn ja annan eteenpäin.

   Poista
 7. Aikuiset määrittelee huonon kelin, ja aikuisten mukavuudenhalua jäädä sateella tai pakkasella sisälle. Ei pieni lapsi moiti sadetta ja kylmäkin kanssa pärjää kun pukeutuu asianmukaisesti. Me tehtiin 9kk ikäisen vauvan kanssa tunnin vaunulenkki, vaikka mittari näytti -30.

  Postaus aiheesta täällä: http://lempipaivanitanaan.blogspot.fi/2016/01/vauvan-vaatetus-arktisiin-olosuhteisiin.html

  Mukavaa alkanutta vuotta teidän perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä samaa mieltä! Löysin itsellenikin villasukkikset ja nää on niin ihanat päällä :) nyt tarkenee farkuissakin pakkasella.

   Poista
 8. Meidän 3- ja 4-vuotiaat ulkoilivat päiväkodissa yli 20 asteen pakkasilla, pienempien ryhmä lyhyemmän aikaa. Ja sinänsä ymmärrän, että alkuun voivat olla varovaisempia, koska itselläkin nämä pakkaset ovat yhtäkkiä tultuaan tuntuneet paljon pahemmilta kuin normaalisti tammikuussa tälläiset lämpötilat. Ennemmin on ollut ongelmana, että 4-vuotias on aamuisin viluinen ja haluaa vetää kaikki mahdolliset villahaalarit ja kaulurit päälle, vaikka ei olisikaan kovin kylmä. Päiväkodissa sitten ulkoiluaikaan vetää tottumuksesta koko setin päälle ja sitten paistuu, kun riehkaa kavereiden kanssa :D No, itse ei kyllä valita siitäkään.

  Sateen takia eivät sisälle jää. Meillä onkin aina kuravaatteet päiväkodissakin (no ei nyt lumiaikaan), niin ei tarvitse aamuisin miettiä tuleekohan päivän aikana kuravaatteen tarve vai ei.

  Meillä myös lapsilla paremmat varusteet kuin aikuisilla. Eikä tokikaan tule liikuttua niin paljon kuin lapset, että pitäisi olla oikeastaan vielä paremmat kuin heillä. Naaman paleleminen on lapsilla se ensimmäinen ongelma oikein kylmillä säillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä molemmilla lapsilla on huivit kovemmilla pakkasilla. Se on helppo siitä vetää poskien suojaksi. Itse tykkään vetää hupun niskaan :) Nyt on niin kiva, kun tuli lunta. Lapset viihtyvät pihalla vaikka tuntitolkulla.

   Tiedätkö, vasta joululomalla pesin kurikset ja välikausivaatteet jemmaan.

   Poista

Kiitos kivasta viestistäsi ♥