torstai 22. joulukuuta 2016

It's the most wonderful time of the year


Nappasin Marjan blogista kivan jouluisen kysymyssarjan. 2 yötä jouluun, talossa jo perinteisesti joku kipeänä mutta hyvä ja rento mieli. Tehdään mikä tuntuu hyvälle ja mitä jaksetaan.


On joulun aika, mitä luet?
Vastaisinkohan tähän että joulun ruokalehtiä ja mietin mitä herkkuja sitä tekisi. Ja Virpi Mikkosen Joulukirjaa. Niin kaunis! Ehkä selailen vielä jouluisia sisustuslehtiä. Hyvään kirjaan en ole jaksanut hetkeen keskittyä.


Suosikki joululeffa?
Olen super huono katsomaan elokuvia. Holiday on ihana ja sitä olen yrittänyt etsiä pitkin syksyä vielä onnistumatta. Love Actually on toinen.

Missä vietät mieluiten juhlapyhät?
Kotona. Kaikkien rakkaiden kanssa toki. Me ollaan oltu joulut vuoron perään meillä ja siskon luona. Tänä vuonna on meidän joulu. Joulupäivänä ollaan monesti syöty anoppilassa, mutta tänä vuonna kutsuin heidät meille syömään. Viime vuonna jo yritin, onnistumatta.

Lempi joululaulu?
Kävin kuuntelemassa Rajattoman joulukonsertin ystäväni kanssa ja se oli kyllä tosi hyvä. Kuuntelen joululauluja Jouluradiosta. Lasten kanssa ollaan fiilistelty laulua, jota sekä minä että he ovat laulaneet koulussa. En vaan millään saa päähäni mikä sen laulun nimi on. 


Milloin avaatte lahjat?
Aattona lapset saavat aamulla yhdet isot ja mieleiset lahjat, joiden parissa aattoaamu menee joutuisasti. Illalla sitten joulupukin jälkeen avataan loput.

Osaatko nimetä kaikki joulupukin porot?
Onko poroilla nimet? Petterin taitaa kaikki tuntea.

Mitä joulun traditiota odotat eniten tänä vuonna?
Meille tärkeitä juttuja ovat olleet jo vuosia vähäosaisempien muistaminen. Monena vuonna Joulupuukeräys, tänä vuonna jälleen Jouluapu. Siitä saa niin hyvän joulumielen, kun voi edes vähän ilahduttaa ja auttaa muita. Muutoin meillä mennään aina aika perinteisesti. Lapsuudesta tuttuja juttuja ja oman perheen kanssa muodostuneita perinteitä. Tänä vuonna on kiva, kun mieskin on lomalla aatonaattona. Paistelen perinteisesti joululimput, illalla viedään kynttilät haudoille ja katetaan pöytä kauniista aattoaamua varten. Lasten jo nukkuessa piilotetaan yhdet lahjat kuusen alle ja herkkutöttöröt täytetään aamun ylläriksi.


Oikea vai feikki joulukuusi?
Oikea. Sen tuoksu on niin ihana. Tänä vuonna meillä on poikkeuksellisen muhkea kuusi vaikka oltiin valitsevinamme pienin. Kuusi koristellaan vuosien varrella kerätyillä Mailegin koristeilla. Joka vuosi olen ostanut muutaman lisää. Nyt viime vuosina vain yhden, kuusi kun on jo pullollaan koristeita. Joukossa on toki lasten itse tekemiä ja saamia aarteita myös.

Kaikkien aikojen suosikkisi jouluherkuista?
Karjalanpiirakat (itse tehdyt) ja savukala. Niitä ilman ei joulua tule. Muistan aina joulun, kun pienempi lapsista oli puoli vuotias ja sai joulun alla allergisen reaktion joulukuusesta. Silloin imetin ja jouduin olemaan varmuuden vuoksi myös ilman kalaa ja suklaata. Istuin vauva sylissä antamassa ohjeita pöydän kattamiseen, kun kipeälle pienelle ei kelvannut kuin äidin syli. Joulupäivänä kuusi lähti ja tyttö tuli kuntoon. Ja lääkärikaveri määräsi äidille suklaata.

Rehellisesti: onko lahjojen antaminen vai niiden saaminen parempaa?
Antaminen ehdottomasti. Meillä ei osteta lahjoja aikuisille ja hyvä niin. 

Oudoin saamasi lahja?
Joskus ala-aste ikäisenä puupalikka. Isommat serkut olivat tehneet jäynää ja sitä palikkaa taidettiin vaihtaa puolin ja toisin muutamia vuosia.

Millainen lahjojen paketoija olet?
Tykkään ostaa lahjat aina hyvissä ajoin. Söpöt paketit ovat ihania, mutta hirmuisesti en niihin panosta tai laita rahaa. Lapsille tärkeämpää on sisältö ja paperit ja kauniit paketit saavat armotta kyytiä.


Miltä perinteinen joulupaitasi näyttää?
Yleensä se on mekko tai tunika ja melko usein myös musta tai tummanharmaa. Tänä vuonna jatkan koko syksyn menneellä mustalla Nokian neulomon mekolla. Mukava päällä mutta kuitenkin kivan näköinen. Kaulaan varmasti vähän näyttävämpi koru ja hopeiset "juhlasukkiksetkin" ostin.

Ihanin joulumuistosi lapsuudesta?
Meillä on onneksi ollut vain kivoja jouluja. Joskus muistan istuneeni myöhään aattoiltana äidin sylissä kuusen valojen loisteessa höpöttelemässä, muistan joulun kun pieni serkkuni sai nukkekodin ja muistan joulun kun tehtiin aattoiltana koiranulkoilutuslenkki mummini, äidin ja siskon kanssa lumisilla lähikaduilla. Ollaan saatu viettää myös monta joulua serkkujen kanssa. Lapissakin usein. Ja muutama aaton tunturikirkkokin on koettu. Yhtenä jouluna oltiin porukalla Kolilla ja ajettiin serkkuni ja tätini kanssa joulupäivän aamuna joulukirkkoon. Tuntia liian aikaisin. Auton radiosta soi joululaulut ja maisema oli kuin talvenihmemaa.

Oletko koskaan tehnyt piparkakkutaloa?
Ainakin kerran tein lapsille muumitalon. Hirveä homma, mutta oli se kyllä hienokin.

Suosikkipuuhasi joululomalla?
Mikä joululoma? Joskus olen pitänyt vapaita välipäivinä. Ihaninta olisi päästä pulkkamäkeen ja luistelemaan.

On jouluaatto, mitä lasissasi on?
Punaviiniä. Päivällä usein glögiä.

Jos voisit ostaa ainoastaan yhden lahjan tänä vuonna, kuka sen saisi?
Lapset, tottakai. 

Mitkä värit tekevät joulusi?
Meillä ei ole jouluverhoja tai tekstiilejä vaikka lapsena olisin ne siskon kanssa ehdottomasti halunnut. Joulupuuro syödään sinisistä lautasista ja sinistä on tänä vuonna muutenkin. Joulukukat olen valinnut nyt useampana vuonna valkoisina.


Mistä jouluperinteistä et pidä tai mitkä skippaat vuosittain?
Pakosta ja kaappien siivouksesta. Mitä vähemmän stressiä, sitä parempi. Meillä ei vietetä joulua kaapeissa tai sängynalusissa. Joulukortit on jäänyt lähettämättä nyt monena vuotena, mutta siitä en koe enää huonoa omatuntoa. 

Oletko viettänyt joulua muualla, kuin kotimaassasi?
Yhtenä jouluna oltiin perheen kesken Pietarin risteilyllä. Aatto meni Pietarin satamassa. Noutopöydät notkuivat herkkuja ja illalla oli hauskaa ohjelmaa.

On jouluaterian aika, mitä lautasellasi on?
Lohta, perunaa, rosollia, sienisalaattia, vihreää salaattia, karjalanpiirakoita ja vähän kinkkua. Laatikoita en ole koskaan syönyt enkä osaa vieläkään syödä. 

Valkoiset vai värikkäät jouluvalot?
Valkoiset. Työmatkalle osuu yksi talo, jossa on vierekkäin sekä kylmän että lämpimän sävyiset jouluvalot ja niitä ihmettelen joka ikinen aamu.

Mikä on jouluherkkujen suosikkisi?
Karjalanpiirakat (onnistuin tekemään tosi hyvät gluteenittomat) ja suklaa. Vihreitä kuuliakin ostan aina.

Kummasta pidät enemmän, jouluaatosta vai joulupäivästä?
Aatosta. Sen jännitys ja tunnelma. Telkkarin lasten ohjelmat ja lasten riemu. Ja papan malttamaton joulupukin odotus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta viestistäsi ♥