maanantai 29. helmikuuta 2016

talviloma


Kivaa karkauspäivää ja hyvää lomaa meille kaikille talvilomalaisille. Tänä vuonna sää näyttää vihdoin suosivan. Paljon lunta, pikku pakkanen ja auringonpaiste. Muutamana vuonna taaksepäin talvilomaviikot ovat olleet täynnä plussa asteita, loskaa ja vesisadetta. Juuri muisteltiin vuoden takaista talvilomaa Tahkolla. Tiet olivat niin täynnä loskaa, että välillä ihan hirvitti. Lapsille oli pakattu kahdet toppavaatteet märän kelin takia. Onneksi se ei kuitenkaan menoa haitannut ja meillä oli kiva ja onnistunut loma. Jos haluat kurkata, niin jutun löydät reissussa tunnisteen takaa. Tänä vuonna päästään varmasti hiihtämään, ekaa kertaa koko talvena. Mummi pitää taloa pystyssä ja me ollaan matkalla Pohjoiskarjalan maisemiin. Kohti Kolia. Tiet ovat sulat, aurinko paistaa, lapset ovat tyytyväisiä ja auto  on tupaten täynnä tavaraa. Eilisen pakkauskriisin  (kuka tunnistaa; itse pakkaat omat ja lasten tavarat ja kaiken muunkin tarpeellsen ja mies omansa ja muistutat vielä häntäkin onko kaikki nyt varmasti :D) jälkeen hyvä alku lomalle!



Huomenna on muuten jo maaliskuu! 
Ensimmäinen kevätkuukausi. 

keskiviikko 24. helmikuuta 2016

kevään värejä


Ihana auringonpaiste ja siivouspäivä. Siinä muutama hyvä syy saada paikkoja vähän raivattua ja miettiä keväisiä juttuja kotiin. Nostelin kynttilänjalkoja ja lyhtyjä jo vähän ylähyllyille ja tekisi muutenkin mieli taas karsia kaikkea ja kaikkialta. Lastenhuoneissa nyt ihan etunenässä.

Olkkari sai vähän uutta ilmettä ja tsadaa, tässä on uusi olkkarin taulu. Ja sama jokakeväinen koralli väri. Pönttiksen vieressä on ollut perhosjuliste niin kauan kuin ollaan täällä asuttu. Juliste, joka on kyllästyttänyt jo pitkään, mutta jonka tilalle en ole löytänyt just sitä oikeaa. Kyselin vähän apujakin kivoista printeista, mutta kun mikään ei ollu heti "wau", jäi ajatus muhimaan ja muutama viikko sitten keksin mitä seinälle laitetaan. Laitettiin lahjapaperia. Niitä ne perhosetkin taisi olla. Just eikä melkein hyvä nyt ja varsin edullinen vaihtaa kun kyllästyy. Ja ehkä parasta on se, että kellään ei oo samanlaista. Mieheltä arvuuttelin "taulun" hintaa ja veikkasi viittäkymppiä. Korotin vielä muutamalla kympillä ja nauroin päälle. Todellinen hinta lienee muutamia kymmeniä senttejä. Taulun alla on ollut vanha marjapuuron värinen nojatuoli, joka tosin on edelleen evakossa joulukuusen tieltä. Passasi kivasti meidän makuuhuoneeseen, joten olkoon siellä toistaiseksi. Nyt haluaisin löytää jonkun kevyemmän maton olkkariin. Villamatto joutaisi kesän ajaksi jemmaan. Mutta mistä? Ja millainen?

Muutama päivä töitä vielä ja sitten olisi talviloman aika. Ihanaa ❤ Kesälomiakin merkkasin jo kalenteriin. Ei siihenkään enää niin kauaa ole.




sunnuntai 21. helmikuuta 2016

pastaviikonloppu


Lumista sunnuntaita! Täällä on satanut viikonlopun aikana lunta varmaan useampi kymmenen senttiä. Lumitöitä on tehty oikein kunnolla ja lisää satelee kokoajan. On sitten talvilomalaisille lumihommia. Lumen lisäksi meillä on ollut oikea pastaviikonloppu. Perjantaina keksin töissä, että iltaruoaksi tehtäisiin kaiman Portobellopastaa. No kyseisiä sieniä ei löytynyt tästä kaupungista mistään niistä neljästä ruokakaupasta, jotka kiersin. Kuvan valkoiset herkkusienet vaihtuivat vielä ruskeisiin ja oikein hyvää oli näinkin. Ei ronkeleiden lasten makuun, mutta meille aikuisille maistui. Resepti on suoraan Hannan blogista.

Kopsasin sen vielä itselleni muistiin myös tänne.

Neljälle

400 g pappardelle-pastaa
300 g portobello-sieniä puhdistettuna ja viipaloituna
1/2 dl oliiviöljyä
nokare voita
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tuoreen timjamin lehtiä hienonnettuna
50 g pinjansiemeniä
100 g parmesaania raastettuna

suolaa ja mustapippuria
Laita pastavesi suureen kattilaan kiehumaan. Suolaa vesi reilulla suolalla.
Paahda pinjansiemenet kuumalla kuivalla pannulla parin minuutin ajan, kunnes alkavat hiukan tummua, nosta sivuun odottamaan.
Raasta parmesaani.
Kaada paistinpannulle hiukan öljyä, lisää valkosipulit ja timjami. Kuullota kolmisen minuuttia keskilämmöllä, siten että valkosipuli pehmenee, mutta ei ruskistu. Kaada sipulit lautaselle odottamaan. Lisää kuumalle paistinpannulle loput oliiviöljystä ja voi, kun voi on sulanut, lado pannulle viipaloimasi portobellot. Halutessasi voit myös kuutioida sienet pienemmäksi, jolloin niiden paistaminen helpottuu hiukan, itse tykkään säilyttää sienen kauniin muodon. Paista sieniä kuutisen minuuttia, kunnes ovat pehmeitä ja syötävän herkullisen näköisiä. Mausta suolalla ja reilulla mustapippurilla, kaada joukkoon kuullotetut valkosipulit, sekoita. Keitä pasta 80% suositellusta keittoajasta, siten että se jää sopivasti al denteksi. Ota kattilasta kupillinen keitinvettä sivuun ja valuta pasta. Sekoita pastan joukkoon sienet, paahdetut pinjansiemenet sekä reilu puolet raastetusta juustosta. Jos pasta tuntuu kovin kuivalta, voi lisätä tilkan sivuun ottamaasi pastan keitinvettä, se notkistaa pastan.
Voit tarjota pastan vuoasta. Levitä loppu parmesaaniraaste vuokaan pastan päälle ja rouhi vielä mustapippuria.



Lauantai hyödynnettiin nuo valkoiset herkkusienet ja tehtiin Kylmäsavulohipastaa Ira Hammermanin ohjeella. Ohje on ollut aikanaan (lue 90-luvulla) Annassa. Toimii edelleen. Me tehdään aina kaksinkertainen annos, niin kastiketta jää vielä seuraavaksi päiväksi lämmitettäväksi. Nopsa ja hyvä ohje tämäkin. Ja jottei makaroonit loppuisi, toivoi neiti tälle päivälle, no mitäs muutakaan kuin, makaroonilaatikkoa :D Iskä lupasi tehdä ja se tarjoillaan varsin arkisesti suolakurkkujen ja puolukoiden kanssa. Ilman viiniä, mutta jälkkäriä nyt kuitenkin sunnuntain kunniaksi. Nappasin kaupasta matkaani valmiin mutakakun ja vattuja ja jätskiä sen kaveriksi. 

Ensi viikon arki-iltojen ruokapulmat on pelastettu, kun vaan lämmitellään näitä viikonlopun jämiä. Viisi työ- ja koulupäivää ennen talvilomaa. Mukavaa lomaa teille jo lomaileville! Ja tervetuloa uusille lukijoille ♥



tiistai 16. helmikuuta 2016

aarteita



Muutama kuva olkkarin aarrekaapista ja neidin huoneesta. Ihanaa, kun on jo niin valoisaa, että kuvatkin ovat paljon kirkkaampia. Ja näköjään aika söpön pastellisia. Tänään täällä on ihan täydellinen sää. Pikkupakkanen, lunta ja aurinko paistaa siniseltä taivaalta. Aamulla on valoisaa ja iltapäivällä töistä lähtiessä vielä tunnin verran. Ihan parasta. 

Tuo ylimmän kuvan kaappi on näkynyt täällä blogissa monesti, mutta tykkään siitä edelleen tosi paljon. Neljä vuotta sitten, kun valmisteltiin muuttoa tähän kotiin, myin suurimman osan vanhan kodin kalusteista. Ajatus oli alusta asti se, että tänne tuodaan vain kaikki helmet. Ihan kivat yksilöt saivat lähtöpassit. Kaikille oli mietitty paikat jo aika tarkkaan ennen muuttoa ja kaikki uudet aarteet etsitty. Onnistuin ilmeisen hyvin, kun lapset jo kuittailivat, että ei enää yhtään uutta kalustetta. Meille ei mahdu. Kolme vanhaa talonpoikaiskaappia löysin edullisesti Virosta ja rekka toi ne kotiovelle asti. Maalasin kaapit jo vanhassa kodissa Wanhanajan kalkkimaalilla ja tuohon vitriinikaappiin tilasin nuo HouseDoctorin laatikot, sillä Ikean ison Hemnes lipaston koko sisällön oli määrä mahtua tuohon kaappiin. Aika paljon sai tavaraa lähteä. Ja muutama kenkälaatikko piti päällystää lisää. Laatikoissa on kankaita, tyynynpäällisiä, ompelutarvikkeita, kynttilöitä... Oven alaosa on umpinainen ja sen taakse piiloon on jemmattu lasten vesivärejä, silkkipapereita...



Kivaa aurinkopäivää! Tänään onkin jännä päivä, kun aloitan päivän työt synnäriltä. Ja ei, meille ei ole tulossa lisää lapsia. Laitetaan vain hyvä kiertämään.

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

♥ 14.2. ♥


♥ Hyvää ystävänpäivää

Kiitos ihan jokaiselle teistä, kun käytte täällä ja välillä ehditte jättää jotain viestiäkin. Ne on tärkeitä ja niiden ansiosta tämä on kivaa puuhaa. Joskus ahdistun ihan suunnattomasti siitä, että näen täällä käyvän ihmisiä, sellaisiakin joiden ei tarvitsisi. Ihmisten uteliaisuus joskus hämmentää, samoin tuntemattoman huikkaus ja kiitos kivasta blogista. Positiivisessa mielessä toki tuo viimeinen. Välillä sitä ihmettelee itsekin miten on lähtenyt koko hommaan mukaan, miksi sitä haluaa jakaa siivun omasta elämästään muille. Ehkä siksi, että muiden blogeja on niin kiva lukea ja olenpa saanut myös ihania uusia ystäviä tämän kautta. Vaikka toista ei olisi koskaan livenä tavannutkaan tai vaikka vain kerran, voi jostakin tulla ilahduttava osa omaa elämää. Erityisterveiset Mikkeliin ♥ Ja pusut kaikille "tosielämän" ystäville ♥ On onni saada pitää ympärillään ihmisiä, joiden kanssa on hyvä olla. Lapsuuden ystäviä, serkkuja, aikuisena löydettyjä sielun siskoja. Minulla on myös ihan huiput työkaverit, parhaat, ja se jos mikä on tärkeää. Heidän kanssaan kun tulee vietettyä iso osa arkea. Ihanaa, kun olette olemassa!




Kuvat, kuinkas muutenkaan kuin ihanasta Loft no2:sta. Jälleen kerran :)

lauantai 13. helmikuuta 2016

ihan tavallinen



Ihanan tavallinen lauantai. Ja just nyt se paras. Samalla ensimmäinen viikonloppu tässä kuussa, kun ollaan kaikki koko viikonloppu kotona. Vailla suunnitelmia tai erityistä ohjelmaa. Päivässä ehtii vaikka mitä, kun aamulla heräsin arkiaamun aikataulussa ja ihastelin hetken kolmikuisen mahkeita reisiä uikkareissa. Kaupasta haettiin viikonlopun kukat ja vähän ruuanlaittoviiniä. Tehtiin hyvää ruokaa porukalla ja jälkkäriksi syötiin monta palaa neidin leipomaa suklaapeltipullaa. Tiedättekö mitä se on? Mokkapaloja mummini ohjeella. Illalla sitten lauantain hömpät telkkarista, takkatuli ja kaikkukaverit. Parasta just nyt ♥





Hyvää viikonloppua!


torstai 11. helmikuuta 2016

muutama muisto ja kuva


Muutama kuvamuisto parin viikon takaa, kun oltiin viikonloppu miehen kanssa kaksin ja käytiin ulkona syömässä. Samalla kun saatiin Suomen ensimmäinen teatteri kauppakeskukseen, saatiin tähän kaupunkiin myös uusia ravintoloita. Testattiin niistä yksi.  The Grill. Alkuruoka jäi kokonaan tulematta, mutta olipahan ihanat jälkkärit. 

Arvaatteko miehen ilmeen, kun kaivoin ravintolassa kamerani esille. Tuollakin. Olisin kuulemma voinut olla kuvaamatta. On kai noloa, kun heilun joka paikassa kamerani kanssa. Vaikka luulisi, että tänä selfieiden kulta-aikana ei (niitä en yleensä harrasta). Synttärikakut ja kattaukset, kivat yksityiskohdat ja söpöt vaatteet pitää aina kuvata. Kotona ovat jo tottuneet siihen, että saatan pyytää odottamaan hetken ennen kuin pöytään saa istua ja joskus muut ovat jo lähes syöneet kun pääsen itse ruuan kimppuun. Oota hetki tai ota yks kuva on lapsillekin tuttuja lauseita. Kamera kulkee lähes päivittäin laukussa ja huomaan tarkkailevani ympäristöä sillä silmällä, että tuosta saisi kyllä kivan kuvan. Rakastan valokuvia ja vanhojen valokuvien selaamista. Olen rakastanut aina. Voin jumittua moneksi tunniksi katselemaan lasten vauvakuvia ja se on aina lapsistakin kivaa puuhaa. 





En tiedä, järjestetäänkö täällä meillä päin kuvauskursseja sillä haluaisin oppia valokuvaamisesta paljon lisää. Moni asia on ihan totaalisen hukassa mutta monessa kohtaa olen omastamielestäni myös hieman kehittynyt. Lukioaikana sain olla muutaman kesän töissä valokuvaamossa. Asettelin taustat ja valot, morsianten helmat ja kukat. Puuteroin sulhasten nenät, tunnistin kaikki kesän ylioppilaat ja tilasin, rajasin ja pohjustin kuvia. Se oli aikaa ennen digikuvia. Nyt opeteltuani tovin uuden kamerani sielunelämää, huomaan että kyllä kameralla ja objektiiveilla on iso merkitys. Odotan malttamattomana synttärilahjani saapumista. Se on uusi lisäosa kameraan.


sunnuntai 7. helmikuuta 2016

no pitihän meidänkin


Oli meidän kuitenkin kaivettava oma Runebergin torttu ohje esiin ja leivottava tuon pikkuapulaisen kanssa sunnuntain herkut. Tulikin aikamoisia hilloyllätyksiä. Lisättiin vähän liikaa hilloa eikojen humpsahdettua pohjaan... Ulkonäkö ei ollut lähelläkään kaupan valmiita, mutta maku käsittämättömän paljon parempi. Ihan söin yhdeltä kertaa kaksi. Ohje on peräisin Steinerpäiväkodista, jossa olin yläasteaikana kahden viikon työhöntutustumisessa. Keittelin kasvisosekeittoa koko päiväkodin lapsille, kun keittäjä oli sairaana. Ihana paikka ja kivat muistot. Kasiluokalla olin kaksi päivää tutustumassa harjaantumiskoulussa. Downlapset halivat varmasti enemmän kuin koskaan kukaan on halinut ja muistanpa jonkun pienen pussanneen naamani täyteen märkiä pusuja. Vieläkö yläkoululaiset käyvät tutustumassa työpaikoilla?




Keittiössä on taas pitkästä aikaa väriä, kun kaivoin tuon suosikki liinani taas esiin. Räystäistä tippuva vesi lisää kevään tuntua. Samaan aikaan harmittaa, jos luistelukelit loppuivat tähän. Onneksi talvilomalla taitaa olla kuitenkin lunta..

Mukavaa uutta viikkoa!

perjantai 5. helmikuuta 2016

viikon päätteeksi vapaata


Hyvän arkiviikon kiva päätös on vapaapäivä perjantaina. Aamulla herätyskellon soidessa oli ihana tajuta, että se ei olekaan oma vaan miehen. Sain vielä kääntää kylkeä ja herätä muun porukan tehdessä lähtöä jo ulko-ovella. Heipat sanottuani kömmin takaisin untuvapeiton alle ja vetelehdin sängyssä Aamulypsyä kuunnellen ja instagramia ja blogeja selaillen useamman tunnin. Pönttikseen sai laittaa tulet heti aamusta, sisällä kun oli himpun yli +19'c. Eskaria ja koululaista hakiessa oli ihan pöpperöinen olo. Olikohan tullut nukuttua liikaa. 

Runebergin päivän kunniaksi käytiin ostamassa välipalaksi tortut. Ulkonäkö hyvä, mutta maku... no olisi pitänyt tänäkin vuonna leipoa itse. Ajattelin vain, että ei tulis syötyä niin montaa. Iltapäivä vietettiin lasten kanssa pitkästä pitkästä aikaa uimahallilla. Täällä eskarit saavat kymmenen kerran uintikortin kaupungilta. Se menee vanhaksi toukokuun lopussa ja arvatkaa monta uintikertaa ollaan käytetty. No se tasan yksi, tänään. Pitää käydä useammin, kun ei se vesikään ollut niin kylmää kuin muistin. Pienempi ui sujuvasti maskin ja snorkkelin kanssa allasta päästä päähän. Liikkeellä pysyessä ei tullut kylmä ja olihan meillä aika hauskaa saunassa, kun muistettiin millainen mustelma toisessa kankussani on. Tipuin viime viikonloppuna lattialle lasten pinnatuolin liitosten petettyä. Uinnin ja saunomisen jälkeen olikin kamala nälkä eikä sitä jaksanut muuta kuin lojua sohvalla.



Huomasitteko, että laskiaissunnuntai on jo tänä viikonloppuna. Toivottavasti olisi edes hieman pakkasta niin päästäisiin muutama mäki laskemaan. Tällä viikolla ollaan oltu muutenkin tosi ahkeria liikkumaan ja ulkoilemaan. Yhtenä iltana lykin vaunuja luistellen ja se kävi hyvästä jalkatreenistä. Yllättävän rankkaa. Tällä viikolla olen ollut myös erityisen tyytyväinen influenssarokotteisiin. Tuo inhotus on kuulemma kaatanut jo ison osan koululaisia. Pysykäähän terveinä ♥ Mukavaa viikonloppua!

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

synttärikakku



Muutamaan kertaan testattu popcorn kermatoffeekakku on herättänyt ihastusta vähän joka puolella, joten kirjaan ohjeen tännekin muistiin. Löysin kakun ohjeen Marjan blogista, mutta alkuperäinen ohje on kuulemma peräisin Pastellimajan Hannalta. Fazerin salty toffee crunch uutuus suklaapatukka on suurinta herkkuani. Samoin Tobleronen vastaava. Suolaisen ja makean liitto on aika vastustamaton. Tässä kakussa kohtaavat samat maut. Makea toffee ja suolainen popcorn. Ensimmäisellä kerralla meille oli kahvipöydässä tarjolla suolapähkinöitä ja ne sopivat mielestäni kakun kaveriksi vielä popcornia paremmin. Eivät toki ole niin hauskan näköiset tuossa päällä. Kakku on nopsa valmistaa. Huomasin sen, kun muistin lauantai iltana yhdeksän jälkeen, että lupasin synttärikahvit sunnuntaiksi. No ei auttanut kuin ryhtyä hommiin, eikä tuossa kauaa mennyt. Ohje menee näin:


POPCORN-KERMATOFFEE-JUUSTOKAKKU

n. 150-200g kaurakeksejä
n. 50-75g sulatettua voita
 
4 dl vispikermaa
n. 3/4 pussia Omareita
400g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
 4 liivatelehteä
 
1. Voitele irtopohjavuoan reunat ja vuoraa pohja leivinpaperilla.
2. Murskaa kaurakeksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa. 
Painele massa vuoan pohjalle.
3. Laita liivatelehdet veteen likoamaan.
4. Laita kattilaan n. 1dl  kermaa ja Omarit. 
Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 
kunnes seoksesta tulee tasaista ja juoksevaa.
 Älä keitä. Anna jäähtyä.
5. Vatkaa loput kermat (3dl) vaahdoksi.
6.  Sekoita tuorejuuston joukkoon sokerit.
7. Yhdistä kerma ja juustoseos ja
valuta joukkoon puolet jäähtyneestä kermatoffeesta 
8. Kuumenna n. 0,5 dl vettä kiehuvaksi ja sekoita joukkoon liivatteet. 
Kaada liivate ohuena nauhana kakkumassaan koko ajan sekoittaen.
9. Kaada kakkumassa vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta.
Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
Koristele kakku juuri ennen tarjoilua. 
Loput toffeekastikkeesta voi valuttaa popcornien päälle.



Tarjoilin kahvipöydässä kakun lisäksi sitä k-ruokalehden pannukeksiä, jonka ohjeen aiemmin julkaisin täälläkin. Nyt annettiin keksin "kuivua" vielä uunissa paistamisen jälkeen. Näin keksistä tuli kivan rapsakka. 

Kivaa keskiviikkoa! 
Koko alkuviikko on ollut töissä aikamoista haipakkaa. Illalla luistelua ja nyt saunan jälkeen taitaa uni tulla. Aamulla sitten eskareiden kanssa uudelleen kentälle ennen omia töitä.

tiistai 2. helmikuuta 2016

aika päivittyä


Uusi ikä, uusi ulkomuoto. Toinen minulla, toinen blogilla. Totutellaan ja opetellaan selviytymään näiden kanssa ja ollaan armollisia ja kilttejä itsellemme ja ystävällisiä muille. Sillä pärjää pitkälle.

♥ ♥ ♥

Blogin ulkoasu kaipasi jo pitkään päivitystä. En vaan oikein tiennyt mitä ja varsinkaan miten. Onneksi mies osasi vähän auttaa ja kokeilemalla oppii. "Älä luovuta, koita uudestaan" laulavat lapset välillä toisilleen. Nyt ilme tuntuu kevyemmälle ja selkeämmälle. Mitä te tykkäätte?